Skip to main content

Højere doser D-vitamin reducerer risiko for hjerteflimmer

Højere doser D-vitamin reducerer risiko for hjerteflimmerHjerteflimmer, som også kaldes for artrieflimmer, er en udbredt hjertesygdom, som er forbundet med forskellige symptomer og større risiko for tidlig død. Kost og levevis har stor betydning, og det tyder nu på, at større tilskud med D-vitamin gennem flere år reducerer risikoen. Det tyder også på, at de officielle anbefalinger af D-vitamin ligger alt for lavt, hvis blodets niveau skal optimeres. Det fremgår af et nyt finsk studie, som er publiceret i American Heart Journal.

Risikoen for hjerteflimmer stiger med alderen, og sygdommen er forbundet med symptomer som hjertebanken, brystsmerter, svimmelhed, reduceret fysisk ydeevne og en større risiko for slagtilfælde, hjertesvigt og tidlig død. Da forskningen tidligere har påvist, at D-vitamin har betydning for hjertets struktur og de elektriske signaler fra sinusknuden i hjertets højre forkammer (atrium), ville en gruppe forskere fra University of Eastern Finland, derfor undersøge nærmere, hvorvidt tilskud med D-vitamin kan forebygge hjerteflimmer.
Forskerne tog udgangspunkt i det finske studie FIND (Finnish Vitamin D Trial), som havde til hensigt at undersøge, hvorvidt tilskud med D-vitamin kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme og kræft. Studiet forløb over fem år mellem 2012-2018, og det inkluderede 2.495 deltagere af begge køn, som var over 60 år. Deltagerne blev delt op i følgende tre grupper, som fik følgende daglige tilskud:

  • 40 mikrogram D-vitamin
  • 80 mikrogram D-vitamin
  • Placebo

Derudover skulle alle deltagerne fortsat tage deres almindelige tilskud med D-vitamin, hvor sundhedsmyndighederne normalt anbefaler 10-20 mikrogram daglig. Det betyder samtidig, at 100 mikrogram D-vitamin om dagen regnes for sikkert. Også selvom denne dosis ligger langt over sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Da FIND-studiet begyndte, var ingen af deltagerne diagnosticeret med hjertekarsygdomme eller kræft. Deltagerne skulle også udfylde en række spørgeskemaer ved studiets begyndelse og slutning omkring deres kostvaner, livsstil og andre risikofaktorer for at udvikle forskellige sygdomme.
I løbet af de fem år, som studiet varede, fik 190 af deltagerne hjerteflimmer, og det var 76 deltagere i placebogruppen, 59 deltagere i 40 mikrogram D-vitamingruppen og 55 deltagere i 80 mikrogram D-vitamingruppen. I forhold til placebogruppen viste det sig, at risikoen for hjerteflimmer var:

  • 27 procent lavere i 40 mikrogram D-vitamingruppen
  • 32 procent lavere i 80 mikrogram D-vitamingruppen

Forskerne målte også blodets niveau af D-vitamin, som ved studiet start var relativt højt hos alle deltagere med en gennemsnitsværdi på 75 nmol/L. Men efter et år steg blodets indhold af D-vitamin som følgende i de to tilskudsgrupper:

  • 100 nmol/l i 40 mikrogram D-vitamingruppen
  • 120 nmol/L i 80 mikrogram D-vitamingruppen

Der var ingen ændringer af blodets indhold af D-vitamin i placebogruppen.
Ifølge forskerne er FIND-studiet det første randomiserede, kontrollerede studie, som har afsløret, at tilskud med større doser D-vitamin gennem flere år reducerer risikoen for hjerteflimmer hos ældre, raske mænd og kvinder.
Forskerne efterlyser nu flere studier, som mere præcist kan anbefale de optimale doser af D-vitamin, hvad angår forebyggelse at hjerteflimmer. Det tyder desuden på, at blodets indhold har den største betydning, og at den officielle grænseværdi på 50 nmol/L er alt for lav.
Studiet er i tråd med en tidligere metaanalyse publiceret i Nutrition (Xiao Liu et al), som afslørede, at mangel på D-vitamin øger risikoen for almindelig hjerteflimmer og postoperativ hjerteflimmer.

Fakta om hjerteslag og hjerteflimmer

  • En normal hvilepuls ligger mellem 60-90 hjerteslag pr minut.
  • Det normale hjerteslag følger et elektrisk signal fra sinusknuden i hjertets højre forkammer (atrium).
  • Ved hjerteflimmer er der opstået en fejl i de elektriske signaler.
  • Hjerteflimmer nedsætter hjertets evne til at pumpe blodet rundt i kroppen.
  • Hjertefrekvensen kan desuden stige helt op til 175 slag pr minut.
  • Hjerteflimmer diagnosticeres med et elektrokardiogram (EKG).
  • Symptomerne kan være følelsen af ujævn puls, åndenød, hjertebanken, brystsmerter, træthed og svimmelhed.
  • Hjerteflimmer er en hyppigt forekommende hjerterytmeforstyrrelse ved akut kritisk sygdom.
  • Andre mærker intet, og de diagnosticeres måske først ved en rutinekontrol hos lægen.

Referencer:

Jyrki K. Virtanen et al. The effect of vitamin D3 supplementation on arterial fibrillation in generally healthy men and women – the Finnish Vitamin D Trial. American Heart Journal 2023

Xiao Liu et al. The relationship between vitamin D and risk of atrial fibrillation: a dose-response analysis of observational studies. Nutrition Journal 2019

  • Oprettet den .